Motiváció

Motiváció

Mégis, miben különbözhet ez a zenebölcsi a többitől?
 


Szeretném azt mondani, hogy semmiben... de sajnos nem mondhatom...


És hogy miért sajnos? Mert én még abba a régimódi igényes csapatba tartozom, akik szeretnék, ha mindenki színvonalasan végezné a munkáját, és szívét-lelkét beleadná abba, amit csinál... Persze sokan vagyunk, akik magas színvonalú szakmai munkát végeznek. Sokan vagyunk, különböző végzettségű, különböző beállítottságú emberek, többségük maguk is gyakorló édesanyák, akik különbözőképpen közelítjük meg az óvodáskor előtti zenei nevelés témakörét. Van, aki drámapedagógus végzettségéből adódóan a bábozás, a drámajáték eszközeit hívja segítségül. Van, aki zenetanár, ő a hangszeres zenét is alkalmazza. Van, aki a zenei nevelést és a testnevelést gyúrja össze egy nagyszerű foglalkozásba. Ez így jó, mindenki a maga által kialakított program szerint, a gyerekek és a felnőttek megelégedésére teszi  a dolgát. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint a számotokra leginkább megfelelő foglalkozást, és pedagógust kiválasztani.

A magam részéről, óvodapedagógus végzettségemből adódóan a komplex személyiségfejlesztést helyezem előtérbe. Szem előtt tartva az életkorra jellemző sajátoságokat, egyenlő arányban ügyelek a zenei érzék, a beszédkészség, a figyelem és az emlékezet, a nagy- és finommozgások fejlesztésére. A kellemes, oldott hangulat megteremtésétől, a magas szakmai színvonalon, a tudatos pedagógiai-pszichológiai munkán át a sok-sok új dal, mondóka és játék megtanításáig végig arra törekszem, hogy mindenki elégedetten menjen haza. Persze tudatában vagyok annak, hogy mindenki kedvére nem lehet tenni, nyilván itt is előfordul egyszer-egyszer, hogy valaki nem azt kapta, amire számított. De a résztvevők stabilan nagy létszáma, valamint az, hogy egyes családok már harmadik-negyedik gyerekükkel jönnek vissza hozzám, mégis azt igazolja, hogy jól végzem a munkámat. A gyerekek visszajelzései nap mint nap pozitív megerősítést adnak, hogy szükség van rám és a mondókáimra.

A legjobb megerősítést talán akkor kapom, amikor megjelenik egy régi anyuka a harmadik gyerekével is... és úgy kapcsolódik vissza a foglalkozásba, mintha a múlt héten járt volna utoljára itt, nem hónapokkal ezelőtt.

Az anyukák két, vagy három gyermekükkel egyszerre is részt tudnak venni a játékban, mivel 6 hónapostól négy éves korig mindenféle korosztály játszik együtt a zenebölcsiben. No persze, én is örülök, ha "kölcsönkaphatok" egy kisfiút vagy kislányt.

Tisztában vagyok az erre az életkorra jellemző pszichés, életkori sajátosságokkal. A nagy mozgásigénnyel, a rövid ideig tartó figyelemmel, az ismétlésre való igénnyel, az utánzással való tanulással, és még sorolhatnám. Ezeket a tulajdonságokat maximálisan figyelembe véve állítom össze a foglalkozásokat, amik 20-25 percnél nem hosszabbak. Az izgő-mozgó-ficergő gyerekekkel szemben is toleránsan viselkedünk, nem kényszerítjük őket arra, amire nem képesek (azaz az egyhelyben ülésre).
Egy-egy alkalommal 10-12 játék kerül sorra, köztük sok-sok ismétlés, alkalmanként 1-max 2 új játékkal. A tananyag alkalmazkodik az épp jelen lévők létszámához, életkorához, pillanatnyi hangulatához. Egy-egy tanév alatt kb. 80-90 új dalt és mondókát tanulhatnak meg, akik rendszeresen járnak. A megtanulható dolgokon kívül pedig annyi minden egyebet tanulnak meg a gyerekek egymástól, hogy azt felsorolni is nehéz volna.

A zenebölcsis foglalkozásokba bárki bármikor be tud kapcsolódni, nincs ciklikus „tanfolyami jelleg”. Addig ismétlünk egy-egy új dalt, amíg biztosan meg nem tanuljátok, az újonnan becsöppenők is azonnal át tudják venni a ritmust, a hangulatot. Bátran állíthatom, hogy a harmadik gyermeketeknél is fogok tudni ismeretlen dalokat, mondókákat mutatni nektek. Ezeket az ismeretlen dalokat az elszántabb zenebölcsi-látogatók a mondókagyűjtemény megvásárlása után otthon feleleveníthetik, s végül addig ismételgethetik, amíg csak a csemete meg nem elégeli.