A foglalkozások felépítéséről

A foglalkozások felépítése

A zenebölcsis foglalkozások felépítése több éves tapasztalat és próbálkozás után alakult ki.

3 éves kor alatt a gyerekek figyelme nem terjed 15-20 percnél tovább. Emiatt a zenebölcsis foglalkozások soha nem tartanak félóráig sem, általában észre is lehet venni a gyerekek viselkedésén, hogy elfáradt a figyelmük. Ez alatt az idő alatt általában 8-10, legfeljebb 12 játékra kerül sor. A játékok között mondókák és dalok egyaránt megtalálhatóak.

Általában jellemző a zenebölcsis foglalkozásokra, hogy rengeteget mozgunk. Körbejárunk, leguggolunk, ugrunk, visszafordulunk, mutogatunk, tapsolunk. Olyan szinte nem is fordul elő, hogy ülünk, és „csak” énekelünk. Illetve előfordul, pl. amikor egy-egy új dalt tanulunk, de nagyon kell figyelnem, meddig tolerálják a gyerekek a tétlenséget.

Egy-egy foglalkozáson belül – attól függően, hogy tanulunk-e újat, vagy „csak” ismétlünk – 8-10-12 különböző játék fordul elő, persze általában valamilyen tematika szerint összerendezve. Maga az összeállítás persze nem nagyon szoros, mivel ez a korosztály olyan váratlan dolgokra képes, olyan hirtelen megnyilvánulásokat kell pillanatok alatt lereagálnom, hogy gyakran nem azt játsszuk, amit én előzőleg kitaláltam – de üsse kő, a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát!

A játékok egymásutániságát igyekszem úgy összeállítani, hogy váltakozzanak a mozgásos és a statikus mondókák/dalok. Így aztán előfordul, hogy egymás után többször is leülünk-felállunk, tréfásan kismamafittnessznek is szoktuk nevezni a zenebölcsit...

A záró dal sok esetben valamilyen nyugtató-simogató-altató, gyakran furulyaszó, alkalmanként „vendégművész” hegedül vagy trombitál (ők a saját csemetéim, és iskolaszünetben nagyon szívesen zenélnek a kicsiknek). Az évek során egyre bátrabban énekelnek az anyukák is, mostanában már nehezebb dalokat, kánonokat is énekelünk zárásként a kicsiknek, zenehallgatásként. Más esetekben kifejezetten valamilyen szaladgálós játékra van szükség a foglalkozás befejezéséhez, pl a Fürge lábú kisegér remek futójáték. Amíg a nagyok szaladgálnak egy kicsit, a kisebbek élvezettel nézik a nagyokat, vagy  máris rávethetik magukat a nap fénypontjául szolgáló BŐRÖND-re.

Hogy mi az a bőrönd??? Egy csodadolgokat rejtő fekete táska, amelyben minden megtalálható, ami egy 2-3 éves pakolóművésznek ínyére lehet: ujjbábok és tenyérbábok, csörgők és kasztanyetták, xilofon és metallofon, fadob és csörgődob, minden, mi szem-szájnak ingere lehet. Ez a záró 10-15 perc, ami alatt babák és mamák közösen ismerkedhetnek a bábokkal és a hangszerekkel, felteszi a koronát a foglalkozásra, és végül mindenki fáradtan, de elégedetten mehet haza (vagy a jól megérdemelt délelőtti alvására a babakocsiban, amíg a mama elintézi egyéb teendőit).

Más napokon bőrönd helyett az ejtőernyő és a kislabdák kerülnek elő, ami nagy-nagy élményt, kacagásokat jelent a gyerekeknek. A felnőttek és a gyerekek közösen lengetik a nagy színes ejtőernyőt, a kislabdák a plafonig repülnek, és a mondóka végén szaladnak, hogy minél gyorsabban összeszedjék a  leesett labdákat, hogy újra kezdhessük az elejétől fogva.